prosze niech ktos przeliczy mi te zadania... i napisze obliczenia
Karolina!!: Jeżeli boki trójkąta mają długości x,10 i 13, to prawdziwa jest nierówność:
a)3<x<23 b)3<x<13 c)10<x<13 d)13<x<23
Liczby √75,√108 ,√147 są długościami boków trójkąta ABC. Trójkątem podobnym do trójkąta
ABC jest trójkąt o bokach długości:
a) √5,√6,√7 b)5,6,7 c)25,36,49 d)75,108,147
Obwód trójkąta prostokątnego o bokach długości x, 2x+4, 3x−4 jest równy 60. pole tego trójkąta
jest równe?
Obwód trójkąta jest równy 320cm i jego pole 320cm kwadratowych. promień koła wpisanego w ten
trójkąt jest równy.?
24 maj 18:23
Karolina!!: ... chce porównac to ze swoimi wypocinami.. czy dobrze to zrobiłam
24 maj 18:23
Karolina!!: HALOOOOOOOOO CZY KTOS POMOŻE

25 maj 21:24
POKÓJ: czy dobrze zrobiłaś?
Z czym mam to porównać ?
25 maj 22:03
greentommelise: 1. d
x<10+13=23
x+10>13 => x>3
2. b
√75/5=√108/6=√147=k(współczynnik proporcjonalności
3. x+2x+4+3x−4=60
6x=60
x=10
Boki: 10, 24, 26
P=(10*24)/2= 120
4. Znamy wzór na promień okręgu wpisanego w trójkąt:
r=2P/(a+b+c)
Czyli:
r=2P/Ob
P=Ob
Stąd
r=2
25 maj 22:34
Karolina!!: dziekuje...no i 4 miałam zle

za reszte wielkie dzieki
26 maj 09:59