fizyka wektory
asdfff: Z wysokości h=4,9 m nad poziomem ziemi wystrzelono w kierunku poziomym kulę z prędkością
początkową V0=700 m/s. Jak daleko od miejsca wystrzału spadnie kula na ziemię (tarcie
powietrza zaniedbać) ?
V0 * t = x
1/2gt = h
Moje pytanie brzmi, dlaczego w drugim równaniu jest 1/2gt zamiast −gt? Grawitacja ma przeciez
przeciwny znak do osi "Y" i skąd ta 1/2 ...
g−grawitacja
t−czas
x−zasieg
24 maj 17:46
Sławek:
Wysokość w chwili t wyraża się wzorem (twoje h oznaczyłem przez H)
na ziemi h = 0 i wtedy
24 maj 19:21