prosze o pomoc;p
lookonthat: Oblicz:
(3√7−3√3) (3√49+3√21+3√9)
24 maj 17:41
Mila: =3√49*7+3√21*7+3√9*7−3√49*3−3√21*3−3√9*3= dalej potrafisz?
24 maj 17:52
lookonthat: nie za bardzo
24 maj 17:58
Mila: 3√49*7=3√73=7
3√9*3=3√33=3 pozostale wymnóż pod pierwiastkiem i zredukuj
napisz wynik, to sprawdzę.
24 maj 18:06
POKÓJ: na oko widać wzór na a3 − b3
24 maj 18:08
Basia:
można też tak:
wystarczy zauważyć, że
= (3√7−3√3)[(3√7)2+3√7*3√3+(3√3)2]
a to na mocy wzorów skróconego mnożenia
= [3√7]3 − [3√3]3 = ....................
24 maj 18:10
Mila: No, trzeba "widzieć".Jak się nie widzi to liczymy.
24 maj 18:10
lookonthat: czy poprawny wynik to 4?
24 maj 18:25
POKÓJ:
24 maj 18:28
Mila: Zgadzam się z Pokój.
24 maj 18:29