Wielomiany:zadanie z treścią.
niezdamzmatmy: Kolejne zadanka zdesperowanej licealistki

Krawędzie podstawy prostopadłościennego pudełka mają długość mniejszą od wysokości
pudełka odpowiednio o 10cm oraz 30cm. Objętość pudełka jest równa 12l. Wyznacz wymiary
pudełka w decymetrach.
24 maj 17:14
Gustlik:

Ponieważ objętość masz w litrach, wiec wymiary krawędzi musisz podać w dm, bo 1 l = 1 dm
3.
Ponieważ dana jest objętość, a więc wielkość, którą ZAWSZE SIĘ LICZY, więc robisz metodą "co
masz dane to obliczasz", a więc liczysz objętość prostopadłościanu na "x"−ach i przyrównujesz
do podanej w zadaniu:
V=x(x−3)(x−1)=(x
2−3x)(x−1)=x
3−x
2−3x
2+3x=x
3−4x
2+3x
x
3−4x
2+3x=12
x
3−4x
2+3x−12=0
x
2(x−4)+3(x−4)=0
(x
2+3)(x−4)=0
x
=−3 odpada v x=4 dm
zatem a=x−1=3 dm, b=x−3=1 dm, h=x=4 dm
Odp: Wymiary pudełka 3x1x4 dm.
24 maj 17:33
asss: zapisz to tak:
(x−10)(x−30)(x) = 12 000cm3
wylicz z tego x.
x to twoje h. później odejmij od x − 10 jeden bok to będzie a drugi bok to x − 30
24 maj 17:34
Ajtek:
1dm=10cm
1l=1dm3
H − wysokość prostopadłościanu, H>3
H−1, H−3 − krawędzie podstawy
V=12
V=Pp*H
Pp=(H−1)(H−3)
12=(H−1)(H−3)*H
12=(H2−4H+3)*H
12=H3−4H2+3H
0=H3−4H2+3H−12
0=H2(H−4)+3(H−4)
0=(H2+3)(H−4) ⇒ H=4
Zatem pudełko ma wymiary: 1x3x4 dm.
24 maj 17:37
Mila: Witam obydwu szanownych Panów.

ciepło pozdrawiam.
24 maj 17:44
Ajtek:
Witam
Mila 
, również pozdrawiam

.
24 maj 17:47
niezdamzmatmy: Już rozumiem

Dzięki śliczne Ajtek
24 maj 17:53