Rozwiąż równanie
Asia: Rozwiąż algebraicznie i graficznie układ równań
2x−y=−6
y=x+2
Bedę bardzo wdzięczna jeśli ktoś pomoże mi to rozwiązać
24 maj 17:10
asss: podstaw pod to równanie na górze to z dołu. Czyli y u góry zastąp x+2
czyli. 2x −(x+2) = −6
2x −x −2 = −6
x = −4
24 maj 17:14
picia:
algebraicznie to np metoda podstawiania(w drugim rownaniu masz juz y wyznaczone).
graficznie to obie y= i narysuj.
24 maj 17:15
Asia: No właśnie mam problem z tym jak przedstawić to graficznie bo algebraicznie to jakoś
rozwiązałam
24 maj 17:16
asss: zaraz Ci narysuje xD
24 maj 17:18
picia:
−y=−2x−6
y=2x+6
obierz jakies pkty i narusyj obie f liniowe
24 maj 17:19
asss:

jakoś tak.
i punkt przecięcia to x = −4
24 maj 17:25
asss: a y = −2 bo troche niewyraźnie widać. ale wierz o co chodzi
24 maj 17:26
Asia: dzieki wielkie
24 maj 17:26