Wielomiany:rozwiąż równania
niezdamzmatmy: Rozwiąż równania :
a) x
3−3x
2−4x=−12
b) 2x
3−8x=3x
2−12
Tak w ramach upewnienia się ,bo nie do końca jestem pewna końcówki
jaka mi wychodzi
24 maj 17:10
Mila: To pokaż Twoje rozwiązanie.
24 maj 17:12
asss: a) x=2 lub x = −2 lub x = 3
b)
x=2 lub x= −2 lub x = 3/2
24 maj 17:12
Mila: Wyniki poprawne.
24 maj 17:17
asss: najgorsze, że to ja je podałem w ramach pomocy xD
24 maj 17:18
niezdamzmatmy: a)
x
3−3x
2−4x=−12
x
3−3x
2−4x+12=0
x
2(x−3)−4(x−3)=0
(x−3)(x
2−4)=0
(x−3)(x−2)(x+2)=0
x=3 , x=2 , x=−2
b)
2x
3−8x=3x
2−12
2x
3−8x−3x
2+12=0
x
2(2x−3)−4(2x−3)=0
(2x−3)(x
2−4)=0
(2x−3)(x−2)(x+2)=0
Dobrze.. ?
24 maj 17:22
niezdamzmatmy: Czyli skoro zgadzają się z wynikami 'asss' zrobiłam to dobrze
24 maj 17:23
picia: hmm.. no juz wyzej jest ze to poprawne wyniki
24 maj 17:23
Mila: Dobrze zrobiłaś.
24 maj 17:25