Proszę o pomoc. Najlepiej w postaci tabelki
8099293: Pierwszy rowerzysta wyjeżdża na trasę o godzinie 12:00, z prędkością 20km/h. O godzinie 15.00
na trzy razy krótszą trasę wyjeżdżą drugi rowerzysta z prędkością 15km/h. Oblicz długości
tras obu rowerzystów, jeśli wiadomo, że skończyli jazdę o tej samej godzinie.
24 maj 17:06
Mila: s
1=20*3+20*t dł. trasy szybszego rowerzysty
s
2=15*t
s
1=3*S
2
60+20 t=3*(15t)
| | 12 | |
t= |
| czas w którym obydwaj jechali |
| | 5 | |
24 maj 17:34
8099293: Mógłbyś mi wytłumaczyć co się skąd bierze?
Nie kumam skąd jest: s1=20*3+20*t
24 maj 17:39
Mila: S=v*t
droga=prędkość *czas jazdy
20*3 −droga przebyta w czasie 3 h jazdy z prędkością 20km/h
20* t − droga przebyta w czasie t h jazdy z prędkością 20km/h
15*t −droga przebyta w czasie t h jazdy z prędkością 15km/h
24 maj 17:43
8099293: Wielkie dzięki
24 maj 17:53
Mila: 
Powodzenia.
24 maj 18:03
8099293: Ostatnie pytanie. Skąd wzięło sie 12/5?
24 maj 18:59
Mila: 60+20t=45t /−20t
25t=60
24 maj 23:25