informatyka
podkowa: matematyka nierozerwalnie łączy się z inf. dlatego pytam tutaj

Jest tu ktoś kto "programuje" w
c++? chodzi mi o podstawy. to bardzo ważne
24 maj 16:57
Mateusz:
Napisz z czym masz problem moze coś poradze
24 maj 17:00
podkowa: | | 2 | |
mam zrobić wykresy funkcji, np y= |
| +4 |
| | |x−3| | |
wiem że mam sie opierać na tym, ale nic mi nie wychodzi
//−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
#include <vcl.h>
#pragma hdrstop
#include<math.h>
#include "Unit1.h"
//−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
#pragma package(smart
init)
#pragma resource "*.dfm"
TForm1 *Form1;
int j=20; //zmienna globalna(podziałka ukł wspołrz)
//−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
__fastcall TForm1::TForm1(TComponent* Owner)
: TForm(Owner)
{
}
//−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
void __fastcall TForm1::Button1Click(TObject *Sender)
{
Close();
}
//−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
void __fastcall TForm1::FormCreate(TObject *Sender)
{
Form1−>Width=800; //szerokosc formularza
Form1−>Height=600; //wysokosc −−−−||−−−−
Form1−>Top=100; //odleglosc od gory
Form1−>Left=100;
}
//−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
void __fastcall TForm1::Button2Click(TObject *Sender)
{
Canvas−>Pen−>Color=clBlack;
Canvas−>MoveTo(400,0); //przenies kursor do
Canvas−>LineTo(400,600); //rysuj linie do punktu
Canvas−>MoveTo(0,300);
Canvas−>LineTo(800,300);
for(int i=0;i<40;i++)
{ //robi podzialkę osi x
Canvas−>MoveTo(0+j*i,302);
Canvas−>LineTo(0+j*i,298);
}
for(int i=0;i<30;i++)
{ //robi podzialkę osi y
Canvas−>MoveTo(398,0+j*i);
Canvas−>LineTo(402,0+j*i);
}
Canvas−>TextOutA(418,308,"1"); //wstawianie tekstu w punkcie
}
//−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
void __fastcall TForm1::Button7Click(TObject *Sender)
{
Canvas−>Brush−>Color=clBtnFace; //wypełnij kolorem jak formularz
Canvas−>Rectangle(0,0,800,600); //wstaw prostokat
}
//−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
void __fastcall TForm1::Button5Click(TObject *Sender)
{
Canvas−>Pen−>Color=clBlue; //ustaw kolor pisaka
int x1,y1; //piksele tylko na naturalnych
double x,y;
x=−2000;
y=1/x;
x1=int(x*j+400); //wzory przekształecniowe
y1=int(−y*j+300);
Canvas−>MoveTo(x1,y1);
for(int i=−2000;i<−1;i++)
{ //rysuj wykres
x=i/100.0;
y=1/x;
x1=int(x*j+400);
y1=int(−y*j+300);
Canvas−>LineTo(x1,y1);
}
x=0.01;
y=1/x;
x1=int(x*j+400); //wzory przekształecniowe
y1=int(−y*j+300);
Canvas−>MoveTo(x1,y1);
for(int i=1;i<2000;i++)
{ //rysuj wykres
x=i/100.0;
y=1/x;
x1=int(x*j+400);
y1=int(−y*j+300);
Canvas−>LineTo(x1,y1);
}
}
//−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
24 maj 17:03
Mateusz:
W jakim to jest środowisku? tzn kompilator
24 maj 17:07
podkowa: ze w jakim programie?
24 maj 17:10
Mateusz:
No tak bo coś mi te pliki nagłówkowe nie wszystkie są znane
24 maj 17:13
podkowa: borland builder 6
24 maj 17:14
Mateusz:
Hmm to nic z tego chyba nie pomoge niestety
24 maj 17:19
podkowa: ok dzięki, że chociaż miałeś chęci
24 maj 17:27