z góry dziekuje;)
Zbych : Zad 1.
Trzy odcinki wychodzące z jednego wierzchołka − przekatna szescianu, krawedz boczna i przekatna
sciany bocznej − są krawedziami bocznymi czworoscianu. Oblicz pole powierzchni bocznej tego
czworoscianu. wiedzac ze długosc przekatnej ściany bocznej sześcianu jest równa √6.
Zad 2
Zaznacz na rysunku czworościanu foremnego rzut prostokątnych jednej z jego scian bocznych na
płaszczyzne podstawy.
a) Wyznacz stosunek pola rzutu ściany bocznej do pola sciany bocznej.
b) Jaka zależność zachodzi miedzy kątem nachylenia sciany bocznej czworoscianu do płaszczyzny
podstawy a wyznaczonym stosunkiem?
24 maj 16:14
Basia:

podstawą tego czworościanu jest △ABC; jego wysokość H=AE=a
D = a
√3 =
√6
d = a
√2 = 2
P
b = P
BAE+P
CAD+P
BCE
a to są trójkąty prostokątne czyli
| | BA*EA | | CA*EA | | BE*BC | |
Pb = |
| + |
| + |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
podstaw dane i policz
24 maj 18:22