Granica Ciągu lim !
CroCop: Drodzy moi mili, potrzebuję wyjaśnienia w jaki sposób zrobić te dwa przykłady, dopiero teraz
zobaczyłem że muszę ja na jutro zrozumieć z góry dzięki...
| | SIN 4x | |
lim ( x−>0) |
| = |
| | SIN 3x | |
oraz:
24 maj 16:10
Patronus:
| | sin4x | | | | 4cos4x | | 4 | |
lim x→0 |
| = [ | ] =H= limx→0 |
| = |
| |
| | sin3x | | | 3cos3x | | 3 | |
24 maj 16:32
CroCop: skąd się wzieły te Cosinusy ?
24 maj 16:44
Mila: Z pochodnych.
24 maj 16:49
Patronus: to z reguły Hospitala, − jeśli mamy symbol nieoznaczony to liczymy granicę z pochodnej licznika
przez pochodną mianownika
A pochodna sinx to własnie cosx
24 maj 16:50