.
mat: Jak narysować takie wykresy ?
y=log
2(4x)
24 maj 15:34
Mila: y=log2(4x) =log24+log2x=log2x+2
1) y=log2x
2) przesunięcie o wektor [0,2] ( 2 jednostki w górę)
24 maj 15:36
mat: ok. dziekuje
24 maj 15:43
Mila:
24 maj 15:44
AS: Można też odwrócić
Potem tabelka
y −2 −1 0 1 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x 1/16 1/8 itd
24 maj 16:08
mat: a jak mam naprzykład takie cos y=−log2x to jest symetria względem osi y ?
24 maj 16:34
Mila: Symetria względem OX ( dodatnie wartości na ujemne, ujemne na dodatnie).
24 maj 16:36