równanie nierówności metoda podstawianie?
hek:
2(y+1)+3(x+1)=−2
y−1−2(x−1)=7
26 kwi 21:43
26 kwi 21:45
Klara: To chyba układ równań ?, tak
26 kwi 21:46
hek: umiecie rozwiazac ten uklad

plis
26 kwi 21:48
magda: to wymnoz potem na lewo poredukuj pomnoz drugie razy −2 i tyle
26 kwi 21:51
magda: albo nie przenos na lewoXD
26 kwi 21:52
din viesel: 2y+2+3x+3+2=0 ⇒⇒3x+2y+7=0
y−1−2x+2−7=0/*2 ⇒⇒−4x+2y−12=0 odejmujemy stronami i mamy: 7x=−19 czyli x=−19/7 i
wstawiamy te wartosc do ktoregos z poprzednich rownan zeby uzyskac watosc y
26 kwi 21:54
magda: czyli dobrze powiedzialam
26 kwi 21:56
magda: hek rozumiesz?
26 kwi 21:57
magda: 2y+2+3x+3=−2
y−1−2x+2=7
2y+3x+5=−2
y+1−2x=7
2y=3x=7=0
y−2x−6=0/*−2
7x=19=0
7x=−19
x=−19/7
26 kwi 21:58
hek: dzieki wielki buziak w twoja strone

pozdro wybawicielko
26 kwi 22:01
magda: musisz podstawic teraz zeby y obliczyc wiesz jak
26 kwi 22:01
hek: wiem w miejsce tego 1 dzialania
26 kwi 22:03
magda: proponowalbym w miejsce tego y−1−2x+2=7
26 kwi 22:04
magda: din a Ty co myslisz?
26 kwi 22:04
magda: ile ci wyszlo?
26 kwi 22:07
hek: nie wyszlo mi cos:(
26 kwi 22:10
magda: ile?
26 kwi 22:10
hek: 1 38/7
26 kwi 22:12
magda: mi 4/7
26 kwi 22:12
magda: do ktorego rownania pods?
26 kwi 22:12
magda: mozesz szybciej musze spadac?
26 kwi 22:13
hek: do tego 2
26 kwi 22:13
magda: ktore to wg ciebie jest 2?
26 kwi 22:13
hek: y−1−2x+2=7
26 kwi 22:14
magda: to z tego rownania mi wychodzi 32/7
26 kwi 22:15
magda: cos nei tak czekaj
26 kwi 22:15
magda: a nie zmienilam znaku ma wyjsc 4/7=y
26 kwi 22:16
magda: napisz jak liczysz
26 kwi 22:16
hek: jkim codem wpisz mi działanie

plis
26 kwi 22:18
magda: y−1−2x+2=7
y=1+2x−2+7
y=6−38/7
y=42/7−38/7
y=4/7
26 kwi 22:18
hek: zuc na to okiem

7x−3y/5= 5x−y/3−x+y/2
3(x−1)=5(y+1)
26 kwi 22:20
magda: to nowe jakies tak?
26 kwi 22:24
hek: tak ale to to juz normalnie mnie przygniata
26 kwi 22:25
magda: masz odpowiedzi?
26 kwi 22:27
magda: musze spadac zreszta
26 kwi 22:27
magda: ja bym wspolny mianownik szukala chyba 30 bedzie
26 kwi 22:28
hek: ok to dzieki chociaż tyle

pa
26 kwi 22:28
magda: a masz odpowiedzi bo juz zrobilam tylko nei wiem czy dorbze?
26 kwi 22:30
hek: y−1−2x+2=7
26 kwi 22:34
din viesel: w takich ukladach rownan to zawsze po pierwsze trzeba uproscic a po drugie (zalezy co
bedzie latwiej) wyliczyc z jednego rownania niewiadomo i wstawic do drugiego, albo np
odjac stronami
26 kwi 23:02