matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż nie równość
potrzebująca:
Rozwiąż nie równość a) 3x jest większe lub równe x
2
−4 b) 16−(2x−1)
2
<0 Bardzo proszę o pomoc
24 maj 14:43
ManFanUtd:
a) 3x≥x
2
−4 x
2
−3x−4≤0 Δ= 9+16= 25
3+5
x
1
=
= 4
2
3−5
x
2
=
= −1
2
x∊<−1;4>
24 maj 14:54
asss:
1. ok . 2. x∊(−∞,−3/2)∪(5/2,+∞)
24 maj 15:03