...
nie wiem : Jak rozwiązywać takie zadanie? Jest na to jakiś "szybki" sposób?
√38 − 12√2 − √11 − 6√2 = ...
24 maj 14:36
ManFanUtd: tu masz ukryty wzór skrconego mnozenia..
√38−12√2 = (6+√2)2
√11−6√2= (3+√2)2
24 maj 14:41
ManFanUtd: podstawiając wzór skróconego mnożenia, skróci Ci się pierwiastek i wtedy powstaje wartość
bezwzgldna .
24 maj 14:43
nie wiem : Dziękuję
24 maj 14:44
ManFanUtd: 12√2 ≈ 16,92
16,92<38 czyli nic nie zmieniasz.
6√2≈8,41
tu tak samo, bez zmian ze znakami czyli opuszczasz wartość bezwzględną bez zmian i masz
6−√2−3+√2=...
MAŁA pomyłka w 1 moim poście tam jest (6−√2)
oraz (3−√2)
24 maj 14:48
AS: Można też skorzystać z tożsamości
| | a + √c | | a − √c | |
√a ± √b = √ |
| ± √ |
| gdzie c = √a2 − b2 |
| | 2 | | 2 | |
24 maj 16:04