STOSUJĄC ZASADĘ INDUKCJI MATEMATYCZNEJ UDOWODNIJ!!!!!!!!!!!!!!!
Przemo: 13 + 23 + ... + n3 = n2(n+1)2 : 4
24 maj 12:42
kylo1303: 1. n=1
2. zakladam ze dla n≤k jest prawdziwe
3. Probuje udowodnic teze ze dla n=k+1 jest prawdziwe
24 maj 12:52
Przemo: kylo1303, byś napisał rozwiązanie, co?
24 maj 13:57
kylo1303: 1 Sprawdzam dla n=1
L=1
L=P
2. Zakladam ze dla k≥n zachodzi (moje zalozenie indukcyjne)
| | k2*(k+1)2 | |
13+23+...+k3= |
|
|
| | 4 | |
3. Sprawdzam czy zachodzi dla n=k+1
| | (k+1)2*(k+2)2 | |
13+23+...+ k3+ (k+1)3= |
|
|
| | 4 | |
Korzystam z zalozenia zeby zamienic sume pierwszych k wyrazow na iloraz.
| | k2*(k+1)2+4(k+1)3 | | (k+1)2*(k2+4k+4) | | (k+1)2*(k+2)2 | |
= |
| = |
| = |
| =P
|
| | 4 | | 4 | | 4 | |
Byś sam sprobowal rozwiazac, co?
24 maj 14:06
Przemo: dzieki
24 maj 14:12
kylo1303: Nie ma sprawy, jakbys czegos nie zrozumial w zapisie to daj znac to wytlumacze. Moznaby jedynie
zapis slowy poprawic, ale obliczenia masz to juz dalej sobie poradzisz.
24 maj 14:37