zapisz wzór funkcji
Asia: Zapisz wzór funkcji f, która każdej liczbie n∊N+ przyporządkowuje największą liczbę całkowitą
x spełniającą nierówność x2 − 2nx − 8n2 < 0
WYliczylam z tego dwa pierwiastki x1 = −2n i x2 = 4n. Wynik powinien wyjsc f(n)=4n − 1 ale
nie wiem dlaczego.
24 maj 11:11
Alkain: Dobrze policzyłeś a musi być −1 ponieważ pierwotna funkcja musi być mniejsza od 0 gdyby była
f(x)≤0 to można by zostawić miejsca zerowe
24 maj 11:24
Alkain: Policzyłaś * przepraszam nie spojrzałem na nick
24 maj 11:24