Jak to udowodnić?
assssss: Jak to udowodnić?
(A∪B)∪C = A∪(B∪C)
albo to:
A`∩B` = (A∪B)`
Ja to doskonale rozumiem. Ale jak to rozpisać, żeby był dowód?
24 maj 10:49
POKÓJ: skorzystaj z praw koniunkcji i alternatywy dla zbiorów.
24 maj 10:57
ass: czyli?
24 maj 11:03
POKÓJ: miałeś już logikę na studiach ?
24 maj 11:10
assssss: właśnie sam się w domu uczę. Jestem jeszcze przed studiami....
24 maj 11:35
POKÓJ: Teraz nie mam już czasu ale jak wrócę to pokażę ci inna metodę udowadniania działań na
zbiorach. W między czasie może ktoś zrobi ci te zadanka.
24 maj 11:36
assssss: właśnie bo widzisz. Na logię ja to kumam

I nawet trudniejsze są w książcę. I jak sobie te
zbiory wyobrażam to to rozumiem. Ale jak miałbym to udowodnić (nie rysując sobie zbiorów) to
zdaniowo bym tego nie potrafił zrobić.
24 maj 11:38
Mateusz:
No to jak rozumiesz to w czym problem

(A∪B)∪C= A∪(B∪C)
L P
Korzystam z definicji sumy zbiorów
L: x∊[(A∪B)∪C] ⇔[x∊(A∪B) v x∊C] ⇔(x∊A v x∊B v x∊C)
P: x∊[A∪(B∪C)] ⇔ [ x∊A v x∊(B∪C)] ⇔(x∊A v x∊B v x∊C)
czyli jak widać L=P
czyli prawo łączności jest spełnione c.n.u
24 maj 11:44
assssss: Właśnie o taki rozpis mi chodziło

a ten drugi przykład , dałoby się zrobić?
24 maj 11:57