rozwiąż równanie
rahab: (2x+3)2=(x−3)2
26 kwi 21:34
Klara: Podnieś do kwadratu i uporzadkuj i policz deltę i po bólu
26 kwi 21:39
din viesel:
wzory skroconego mnozenia po obu stronach, potem uprosc wyrazy podobne:
3x(x+6)=0
ODP: x=0 lub x=−6
26 kwi 21:42
magda: din spr czy zrobil dobrze moje zadanie jerzyXD
26 kwi 21:43
magda: nie jerzy tylko jacek hahhaXD
26 kwi 21:43
Bogdan:
Można bez Δ.
(2x + 3)2 − (x − 3)2 = 0
Korzystamy z wzoru skróconego mnożenia: a2 − b2 = (a − b)(a + b)
(2x + 3 − x + 3)(2x + 3 + x − 3) = 0
(x + 6)*3x = 0
x = −6 lub x = 0
26 kwi 21:43
Klara: Fakt , można
26 kwi 21:44
Klara: Większość "kocha" deltę
26 kwi 21:44