naszkicuj wykres funkcji podaj zbiór wartości i równania asymptot proszę o pomoc
róża: 4
y= −−−−−−−−−− +3
x + 2
24 maj 10:05
Alkain:

Rysunek oczywiście poglądowy asymptoty y=3 i x=−2. Podstaw liczby i przelicz żeby Ci wyszły
dokładne punkty potem połącz kropki
24 maj 10:16
bardzo proszę o pomoc: dzięki Alkain nie umiem tego wyliczyć proszę napisz mi to jak mozesz z góry dziękuję Róża
24 maj 10:31
Alkain: Po prostu podstawiasz punkty.
Zaczynasz od dziedziny D x∊R\(−2)
−2 nie może należeć gdyż wtedy w mianowniku będzie 0 a jak wiemy nie można dzielić przez 0.
Czyli mamy od razu pierwszą asymptotę x=−2.
Druga asymptota to 3.
I teraz bierzemy takie liczby które po podłożeniu dadzą jakieś fajne (pełne) punkty.
| | 4 | |
Np. dla x=2 mamy |
| +3=4 |
| | 2+2 | |
Czyli (2,4) pierwszy punkt
| | 4 | |
dla x=0 mamy |
| +3=5 punkt (0,5) |
| | 2 | |
| | 4 | | 1 | | 1 | |
dla x=6 mamy |
| +3=3 |
| punkt (6,3 |
| ) |
| | 6+2 | | 2 | | 2 | |
Zrób to samo dla x ujemnych zaznacz punkty na wykresie i jak już wspomniałem wcześniej połącz
kropki. Nic trudnego elementarna wiedza...
24 maj 10:41
Nikola: super dzięki
24 maj 10:46