zbiory
kwadrat: ile liczb postaci 12k gdzie k jest liczbą całkowitą należy do zbioru A∩B
a) A=(1,3)∪<4,5> B=(2,∞)
24 maj 00:19
kwadrat: 
?
24 maj 00:53
Eta:

A∩B= (2,3) U <4,5>
do tego zbioru należą cztery takie liczby
| | 1 | |
dla k= 5 liczba |
| *5= 2,5 |
| | 2 | |
| | 1 | |
dla k= 9 liczba |
| *9= 4,5 |
| | 2 | |
| | 1 | |
dla k= 10 liczba |
| *10=5 |
| | 2 | |
24 maj 00:54
picia: kurcze zgadza sie. zrozumialem ze to k ma nalezec do tego przedzialu
24 maj 01:06
TŁUCZEK: dlaczego k=8? k=9? k=10? Nie rozumiem
21 lip 12:13
pigor: ..., bo A∩B= (2,3) U <4,5> , więc szukasz liczb postaci
12k i k∊C
takich, że 2 <
12k < 3 /*2 lub 4 ≤
12k ≤ 5 /*2 ⇔
⇔ 4 < k < 6 lub 8 ≤ k ≤ 10 ⇔ k∊{5} lub k∊{8,9,10} ⇔
k∊{5,8,9,10},
więc odp,
4 liczby 12k∊{
52,4,
92,5} spełniają warunki zadania. ...
21 lip 12:59
smoczek: nadal nie kumam czemu k=8, 9 i 10 jejku, jejku
18 lis 20:18