suma liczb i ich kwadratów
mala2: Suma dwóch liczb równa sie −6, a suma kwadratów tych liczb. 116. Jakie to liczby?
Rozwiązałam układ równań z równaniem kwadratowym. Wynik to −10 i 4.
x+y=−6
x2+y2=116
Czy można to zadanie rozwiązać bez równania kwadratowego?
23 maj 23:26
Amaz:
Tak, można zgadnąć. Od razu widać, że 116 rozbija się na 100+16.
23 maj 23:32
pigor: ... możesz np. tak :
x+y=−6 i x
2+y
2=116 ⇔ x+y=−6 i (x+y)
2−2xy=116 ⇔ x+y=−6 i 36−2xy=116 ⇔
⇔ x+y=−6 i 18−xy=58 ⇔
xy= −40 i x+y=−6 ⇒ stąd i ze wzorów Viete'a,
szukasz takich dwóch liczb całkowitych różnych znaków (bo iloczyn ujemny) , przy czym ujemna z
nich większa co do wartości bezwzględnej (bo suma ujemna) i metodą "prób i błędów" szybko
stwierdzasz, że 10 i −4 spełniają układ : xy=−40=4*(−10) i x+y=−6=4−10 ... no i tyle .
24 maj 00:05