proszę o pomoc..
Zuza: Znajdź równanie okręgu wiedząć że jego środek należy do prostej o równaniu x−y=0, jest on
styczny do prostej k: y−5=0 i przechodzi przez środek okręgu o równaniu x2+y2−8x−2y+1=0
23 maj 22:56
Mila: x2+y2−8x−2y+1=0
(x−4)2−16+(y−1)2−1+1=0
(x−4)2+(y−1)2=16 S1(4,1) r=4
k: y=x
S2∊k⇔S=(a,a)
odległość tego punktu od prostej y=5 i od S1 są równe
√(4−a)2+(1−a)2=|5−a|
oblicz a ( 2 przypadki) i dokończ
23 maj 23:47
Gustlik: Mila i Zuza
Kochani

Równanie okręgu można przekształcić na kanoniczne znacznie prościej, niż metodą sztucznego
dodawania i odejmowania i podpasowywania liczb do wzorów skróconego mnożenia. Są wzory
pozwalające na przeliczenie współczynników − wyprowadzilem je tutaj
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=1471 i polecam stosować −
dużo szybciej się tymi wzorami robi i są bardziej zrozumiałe dla uczniow:
x
2+y
2−8x−2y+1=0
r=
√a2+b2−C=
√42+12−1=
√16=4
S=(4, 1), r=4, (x−4)
2+(y−1)
2=16
c.d. jak pisze
Mila.
Z mojego doświadczenia wiem, że metoda "dodaj−odejmij" jest trudna i dla wielu uczniów
niezrozumiała. Każdy woli liczyć tymi wzorami.
Proponuję pokazywać ten "nowy" sposób przekształcania równania okręgu, bo jest prostszy, w
dodatku widziałem że tym sposobem liczą
Eta i Bogdan.
Pozdrawiam
24 maj 02:06
nierozumiem: dlaczego równanie pod pierwiastkiem (4−a)2 +(1−a)2=/5−a/ wychodzi mi delta ujemna? licze to
tak : podnosze obustronnie do kwadratu wiec zostaje (4−a)2 + (1−a)2 = 5 − a lub ta druga
możliwość, wzór skróconego mnożenia 16−8a+a2 + 1−2a + a2 = 5 − a redukuje wyr. podobne i
wychodzi 2a2 −9a +12
Δ = 81 − 4*2*12 < 0 wtf ?
Prosze powiedzieć mi co ja źle robie bo licze to juz 10 raz i musi być coś żle, napewno jakaś
głupia pomyłka, z góry dziękuję za pomoc.
1 paź 10:24
Basia:
po podniesieniu do kwadratu dostajesz
(4−a)2+(1−a)2 = (|5−a|)2
(4−a)2+(1−a)2 = (5−a)2
1 paź 10:55
Tadeusz:
... i to się nazywa drogi Gustlik−u wymyślaniem prochu.
Jeśli dla maturzysty trudnym ma być operowanie worami skróconego mnożenia ...
... to już nie ma o czym mówić.
Twój zwrot, że "każdy woli liczyć tymi wzorami" to nieuprawnione uogólnienie.
Chcesz zaśmiecić głowy dodatkowymi wzorami tylko dlatego, że wydaje Ci się, że Ty je
wyprowadziłeś −:(
1 paź 12:50