Uprość wyrażenia tak aby występowała w nim jedna funkcja trygonometryczna.
Ola17: Mógłby mi ktoś pomóc ? Potrzebuje na jutro.
Uprość wyrażenia tak aby występowała w nim tylko jedna funkcja trygonometryczna kąta ostrego α:
a) cos3 α * tg α
b) sin3 α + sin α * cos2 α
c) tg2 α (1− sin2 α)
23 maj 22:55
niuans: | | sinx | |
cos3x* |
| =cos2x*sinx=(1−sin2x)sinx=.... |
| | cosx | |
sinx(sin
2x+cos
2x)=sinx
23 maj 23:01
picia: x zamiast α
| | sinx | |
a) cos3x* |
| =cos2x*sinx=sinx(1−sinx) |
| | cosx | |
23 maj 23:01
picia: poprawka
a) sinx(1−sin2x)
23 maj 23:03
Ola17: skąd tam się wzięło sinx(1−sin
2x)

nie powinien przed nawias byc cos ?
23 maj 23:17
picia: cos2x=1−sin2x jedynka trygonometryczna
23 maj 23:18
Ola17: aa dzięki wielkie
23 maj 23:20
picia:
23 maj 23:26