arkusz
radek:

oblicz sume 12 poczatkowych wyrazow ciagu (a
n)
tu wyjdzie troche duza liczba

z pewnoscia jest jakis sposob na to zadanie.
ja bym to robil dodajac w slupku poprostu:
999999999999 a
12
99999999999
9999999999
999999999
99999999
9999999
999999
99999
9999
999
99 a
2
9 a
1
_______________________+____
wynik
26 kwi 21:19
Klara: Podpowiem
26 kwi 21:32
magda: proste jak cholera
26 kwi 21:33
Bogdan:
Podpowiedź:
a1 = 9*1
a2 = 9*10 + 9 = 9(1 + 10) = 9(100 + 101)
a3 = 9*100 + 9*10 + 9 = 9(1 + 10 + 100) = 9(100 + 101 + 102)
a4 = 9*1000 + 9*100 + 9*10 + 9 = 9(1 + 10 + 100 + 1000) = 9(100 + 101 + 102 + 103)
...
an = 9*10n−1 + 9*10{n−2} + ... + 9*101 + 9*100 = 9(100 + 101 + ... + 10n−1)
Z jakim ciągiem mamy tu do czynienia?
Wystarczy wyznaczyć sumę wyrazów ciągu:
100 + 101 + 102 + ... + 10n−1
26 kwi 21:35
magda: ale zalezy jaki ciag
26 kwi 21:36
Klara: zapisz a
n tak:
a
n = 10
n −1
to otrzymasz: a
1 +a
2 +a
3+.......+a
12
zatem: (10
1−1) +(10
2 −1) + ( 10
3 −1) +..... + ( 10
12 − 1)
zatem S
12 = 10 − 1 + 10
2 − 1 +10
3 − 1 + .... + 10
12 −1
masz zatem:
S
12 = ( 10 + 10
2 +10
3 +.... + 10
12) − 12
w nawiasie masz sumę ciagu geometr. gdzie a
1 = 10 q= 10
policz S
12 geometrycznego)
minus 12
i to wszystko

Powzdrawiam
26 kwi 21:37
Bogdan:
an = 9*10n−1 + 9*10n−2 + ... + 9*101 + 9*100 = 9*(100 + 101 + ... + 10n−1)
Przepraszam Klaro, rozpoczynając pisanie nie widziałem Twojego anonsu.
26 kwi 21:39
radek: okej dziekuje wszystkim chyba kapuje mam podpunkt b) i sproboje tak samo zrobic
26 kwi 21:47
radek: do pierwszego wynik wyjdzie s
12= 1111111111098
a teraz podpunkt b) gdzie b
n = 77...7 (podobna sytuacja tylko zamiast 9 jest 7)
zabieram sie za liczenie
26 kwi 22:00
Klara: No ciekawe ? czy zuważysz pewną zależność do a
n 
wtedy będzie sukces
26 kwi 22:02
radek: juz pisze zaleznosc
26 kwi 22:03
radek: s12 = (101 − 3) + (102−3*11) + (103−3*112)+ ...+ (1012 − 3*1111)
w dobrym kierunku ide?
26 kwi 22:06
radek: ostatni nawias powinien byc (1012 − 3*1111)
26 kwi 22:07
radek: heh sam nie wiem jak na to wpadlem ale chyba dobry kierunek to jest
26 kwi 22:09
Klara: A może tak?
b
n =
79*a
n
b
n =
79*( 10
n −1)
o wiele łatwiej

bo S
12 dla b
n = S
12 dla a
n *
79
26 kwi 22:11
radek: hehe o kurcze niewpadl bym na to

dzieki zabieram sie za liczenie
26 kwi 22:13
radek: a czy Sb to bedzie rowna (Sa * 79) ?
26 kwi 22:14
Klara: taaak
26 kwi 22:26
radek: 
ok bo juz chcialem sie meczyc z wymnazaniem nawiasow, dzieki ⇒ pod wieczor juz nie
mysle tak jak z ranaa
26 kwi 22:38