Twierdzenie sinusów i cosinusów
Ania:
W czworokącie KLMN na dołączonym rysunku kąt LMN ma miarę 120 stopni. Oblicz pole tego
czworokąta.
Utknęłam na tym zadaniu, byłabym Wam wdzięczna za pomoc
23 maj 22:51
Ania: Pomożecie?
23 maj 23:43
Mila: NL=p
p
2=1
2+2
2−2*1*2cos120
potem oblicz cos kąta K, sinus kąta K i pole drugiego Δ
24 maj 00:12
Eta:
P= P(ΔNML) +P(ΔKLN)
| 1 | | √3 | |
P(ΔNML)= |
| *2*1*sin120o = sin60o= |
| |
| 2 | | 2 | |
z tw. cosinusów wyznaczamy długość "x"
| 1 | |
x2=12+22−2*1*2*cos120o= 5+2= 7 cos120o= −cos60o= − |
| |
| 2 | |
| 42+32 −7 | | 3 | |
cosβ= |
| = |
| |
| 2*4*3 | | 4 | |
| 1 | |
P(ΔKLN)= |
| *4*3*sinβ=..... |
| 2 | |
P(czworokąta KLMN)=........ dokończ
24 maj 00:21
Eta:
24 maj 00:21
asad: dsad
3 cze 21:13