Finanse
Saizou : W pierwszym kwartale inflacja wynosiła 2% w skali roku, w drugim 1%, w trzecim 1,5* a w
czwartym 2%. Jaka była inflacja roczna
23 maj 22:14
Saizou : Czy to nie będzie przypadkiem tak:
1,005*1,0025*1,00375*1,005=1,016347...
(1,016347...−1)*100%=1,6347...
23 maj 22:47
pigor: ... wydaje mi się, że ...

jest to wielkość
i=102%*101%*101,5%*102%−100%= 1,02*1,01*1,015*102%−100% ≈
≈ 106,7%−100% =
6,7% z dokładnością co do 0,1% . ...
23 maj 23:30
pigor: ... a powiem , że jestem już nawet . ...

pewien
24 maj 00:08
pigor: ... , w takim razie średnia kwartalna to 6,7:4=1,675 ≈
1,6 i może o to chodzi w
odpowiedzi
5 cze 21:50