pytanie
tn: Kiedy ciąg jest ograniczony?
23 maj 22:10
Trivial: A jak myślisz?
23 maj 22:15
tn: że ma granicę?
23 maj 22:33
tn: O Trivial możemy przez jakieś 10min pogadać o ciągach?
23 maj 22:33
Trivial: ok. Za 10 min, przez 10 min.
23 maj 22:37
tn: ok, powiedz kiedy będziesz gotów!
23 maj 22:38
Trivial: ok.
23 maj 22:52
tn: ja będę za 5 min, poczekasz, czy czas stracę ?
23 maj 22:53
Trivial: spoko mam cały wolny wieczór.
23 maj 22:54
tn: co oznacza, że ciąg jest ograniczony?
23 maj 22:58
Trivial: To znaczy, że wszystkie wyrazy tego ciągu od pewnego n0 są ograniczone przez liczbę
23 maj 22:59
Trivial: A, nie sorry. Wszystkie wyrazy są ograniczone przez tę liczbę. Pomyliło mi się.
23 maj 23:06
Trivial:

Proszę bardzo, przykład. Ciąg ograniczony od góry przez 5.
23 maj 23:09
Mila: | | nπ | | nπ | |
an=sin |
| ciąg ograniczony |sin |
| |≤1 |
| | 2 | | 2 | |
a
n=(−1)
n ciąg ograniczony
23 maj 23:11
tn: czyli nie przekroczą jakiejś liczby?
23 maj 23:14
Trivial:
Tak. Np. ciąg an = (−1)n jest ograniczony od góry przez 2, 3, π, e, ...
Jeżeli ciąg jest ograniczony zarówno od góry jak i od dołu, to mówimy że jest ograniczony.
Czyli an = (−1)n − ograniczony od dołu np. przez −2. Zatem (−1)n to ciąg ograniczony.
23 maj 23:18
tn: Ok, ale piątka niekoniecznie będzie granicą, gdyż elementy się nie zbliżają stopniowo coraz
bliżej?
23 maj 23:20
Trivial: Tak. Równie dobrze mogłaby być to szóstka. Jeżeli można ograniczyć od góry przez jakąkolwiek
liczbę, to ciąg jest wtedy 'ograniczony od góry'. Analogicznie od dołu. Jeżeli jest
jednocześnie ograniczony od góry i od dołu, to wtedy jest 'ograniczony'.
23 maj 23:24
tn: ok, a jeśli istnieje granica jakakolwiek − ciąg do niej zbiega, to ciąg jest ograniczony?
23 maj 23:29
Trivial: Tak. Jest wtedy ograniczony. Nie wiemy przez jaką liczbę, ale jest.
23 maj 23:33
tn: Ok, powiedz mi jeszcze jak wygląda definicji ciągu rozbieżnego?
23 maj 23:39
Trivial:
CIąg jest rozbieżny do nieskończoności, jeżeli dla każdego, dowolnie dużego M, wszystkie wyrazy
od pewnego n0 są od niego większe.
lim an = +∞ :⇔ ∀M∊R ∃n0∊N : ∀n>n0 |an| < M.
23 maj 23:45
Trivial: |an| > M.
23 maj 23:46
tn: aha, czyli gdy one będą dążyć do nieskończoności ?
23 maj 23:48
tn: dodatniej bądź też ujemnej?
23 maj 23:48
Trivial: Tak. To definicja dla +∞. Dla −∞ analogicznie, tylko w drugą stronę nierówność: |an| < M.
23 maj 23:49
tn: czyli jest to jak gdyby odwrotność definicji ciągu zbieżnego?
23 maj 23:51
Trivial: Nie wiem.

Po prostu taka definicja.
23 maj 23:52
tn: Więc jeśli rozwiążę tą nierównosć to okaże sie, od jakiego momentu te wyrazy są rozbieżne do
nieskończoności?
24 maj 00:01
tn: tylko czy tam na pewno ma być wartość bezwzględna?
24 maj 00:02
Trivial:
Tak, masz rację. Powinno być:
lim a
n =
∞ :⇔ ∀M∊R ∃n
0∊N : ∀n>n
0 |a
n| > M.
lim a
n = +
∞ :⇔ ∀M∊R ∃n
0∊N : ∀n>n
0 a
n > M.
lim a
n = −
∞ :⇔ ∀M∊R ∃n
0∊N : ∀n>n
0 a
n < M.
A ja lepiej pójdę spać, bo już nie myślę.

Na razie.
24 maj 00:06
tn: dzięki i tak już wszystko rozumię
24 maj 00:07
Trivial: Powodzenia.
24 maj 00:11
abc: [ CW ] = Jkg*K
24 maj 00:20