Wielomiany:miejsca zerowe
niezdamzmatmy: Dany jest wielomian W(x)=x3+ax+6 . Wyznacz wartość parametru tak ,by wielomian W(x)
miał miejsce zerowe równe 1. Dla wyznaczonej wartości a, oblicz pozostałe miejsca zerowe
tego wielomianu.
Hmmm... ;>
23 maj 22:01
TOmek: W(1)=13+a*1+6=0
a+7=0
a=−7
x3−7x+6 .
23 maj 22:05
niezdamzmatmy: No dobrze,ale jak wyliczyć pozostałe miejsca zerowe ?
;>
24 maj 16:24
Mila: x3−7x+6=0
podziel (x3−7x+6) przez (x−1) to otrzymasz ...
24 maj 17:10
niezdamzmatmy: yyy...
Tego dzielenia to ja już wgl nie ogarniam

Wychodzi mi: −x+1 z resztą = 5.
24 maj 17:34
asdfff: (x2 + x − 6)(x−1) = x3 −7x + 6
24 maj 17:48
niezdamzmatmy: ale skąd to..
24 maj 17:51
Mila: Jeżeli istnieją pierwiastki całkowite to są one podzielnikami wyrazu wolnego, czyli (−6).
Dzielniki −1,+1,−2,+2,−3,+3,−6,+6
Możesz sprawdzać, które są pierwiastkami. (−3 i 2)
Jednak spróbuj nauczyć się dzielić. Z lewej strony poszukaj teorii.
24 maj 18:18
niezdamzmatmy: Już do tego doszłam ;>
Dzięki xd
24 maj 19:50