Wielomiany:czynniki liniowe.
niezdamzmatmy: Dany jest wielomian W(x)=12x
4+12x
3+3x
2.
Rozłóż wielomian W(x) na czynniki liniowe.
Podaj pierwiastki wielomianu i określ ich krotność.
Aż wstyd mi to tu zamieszczać

Pomóżcie PItagorasy
23 maj 21:58
Patronus:
W(x) = 3x
2(4x
2 + 4x + 1) = 3x
2(2x+1)
2
| | 1 | |
pierwiastki: x = 0 −1 krotny, x=− |
| − 2 krotny |
| | 2 | |
23 maj 22:05
Patronus: a sorry 0 też dwukrtotny
23 maj 22:05
pigor: ... kurcze , dlaczego tak pesymistycznie, zauważ np. ,
że
W(x)=12x
44+12x
3+3x
2=3x
2(4x
2+4x+1)=3x
2[(2x)
2+2*2x*1+1
2]=
3x2(2x+1)2 .
23 maj 22:06
niezdamzmatmy: Ale dlaczego są to pierwiastki dwukrotne ?
24 maj 16:48
niezdamzmatmy: Właściwie wynik wychodził mi taki sam ,jednakże nie rozkminiam tych krotności..
24 maj 16:50
Mila: X
2=x*x − 0 jest pierwiastkiem dwóch czynników liniowych
| | −1 | |
(2x+1)2= (2x+1)*(2x+1) |
| jest pierwiastkiem dwóch czynników liniowych. |
| | 2 | |
24 maj 16:54
niezdamzmatmy: No dobrze ,a czy mogłabym zamiast stosować się do wzorów skróconego mnożenia
zastosować wzór na deltę ?
24 maj 16:59
Mila: Oczywiście. Niektórzy widzą jak "złożyć" wyrażenie a inni liczą za pomocą delty.
24 maj 17:04
niezdamzmatmy: Dzięki

Znam wzory ale jakoś bardziej ufam delcie
24 maj 17:10