matematykaszkolna.pl
Wysokość trójkąta w układzie współrzędnych Darek: Witam, mam problem z wyznaczeniem wysokości trójkąta w układzie współrzędnym. Otóż trójkąt został wyznaczony przez trzy proste, gdzie czwarta przecina ten trójkąt tworząc jego wysokość. Nie mam pojęcia jak obliczyć długość odcinka na tej prostej, która będzie jego wysokością. Poniżej przesyłam rysunek. Proszę o szybką pomoc, ponieważ jutro piszę test. http://fooh.pl/pokaz/2832519528.png 1. Ciemnozielona funkcja to y=3x+1 2. Bordowa to y=(−1/3)*x+2 3. Jasnozielona y=−2x−3 4. Niebieska to y=(1/2)*x+1.75, prosta, która wyznacza wysokość wychodzącą z punktu B. B=(1/2;2) − lekko zaokrąglone emotka
23 maj 20:59
Maslanek: Jeśli masz długości prostych, to można policzyć pole ze wzoru Herona i podzielić przez którąś z podstaw otrzymując połowę jednej z wysokości.
23 maj 21:01
Darek: Niestety nie znam długości boków trójkąta, ani nie wiem jak je wyznaczyć emotka
23 maj 21:07
Maslanek: Możesz wyznaczyć emotka Znasz wzory funkcji, więc jesteś w stanie wyliczyć wszystkie wierzchołki. Ze wzoru na długość odcinka otrzymujesz boki. Prostszego sposobu nie znam Albo... znam Możesz wyliczyć równanie prostej prostopadłej do jasnozielonej przechodzącej przez wierzchołek i policzyć długość takiego odcinka (h) Raczej wykonalne emotka
23 maj 21:12
Darek: Okej, dzięki bardzo. Policzyłem.
23 maj 21:20
Maslanek: Nie spodziewałem się, że podołam xD Sam bym nad tym siedział cały wieczór i bym nie wymyślił
23 maj 21:22
Darek: Gdyby nie ty, też bym tak siedział i w końcu pewnie zrezygnował. Bardzo mi pomogłeś i dzięki temu poznałem wzór na długość odcinka
23 maj 21:33