:(
Letty: tg2 15 − tg2 75
23 maj 20:55
kylo1303: Tak na pierwszy rzut oka zastosuj wzory redukcyjne.
23 maj 20:56
Maslanek: Tak na drugi rzut oka nic to nie da
23 maj 20:58
kylo1303: Juz okiem rzucac nie bede bo mi zabraknie, ale owszem − da. Zaintrygowany twoja
wypowiedzia az sam to sprawdzilem na karteczce
23 maj 21:34
Maslanek: Co ciekawego może dać (tg15−ctg15)(tg15+ctg15)?
23 maj 21:39
Maslanek: Chyba, że rozbijanie to dalej na sumy kątów ma sens

tg(15)=tg(45−30) i podobnie reszta
23 maj 21:41
pigor: np. tak : wszystko ze wzorów z tablic i masz :
| | sin(15−75) | | sin(15+75) | |
tg215−tg275=(tg15−tg75)(tg15+tg75)= |
| * |
| = |
| | cos15cos75 | | cos15cos75 | |
| | sin(−60)*sin90 | | −1 | | 1 | |
= |
| = |
| = |
| = 2 . ...  |
| | cos15 cos(90−15) | | 2cos15(−sin15) | | sin30 | |
23 maj 21:50
23 maj 22:04
Eta:
I jeszcze w mianowniku: cos(90
o−15
o)= +sin15
o
23 maj 22:09
pigor: ...

no tak, dzięki i przepraszam , wtedy
2√3 − szukany wynik . ...
23 maj 22:09
Eta:
wynik −8
√3
23 maj 22:10
Eta:
Poprawiam, bo
pigor dziś ma chyba zły dzień
23 maj 22:23
pigor: ...... kurcze, chyba tak, bo ja "widziałem'' ii−gą ćwiartkę , no i "zgubiłem" gdzieś te
kwadraty

dlatego
Eta dziękuję ci za czujność . ...
23 maj 22:41
Eta:
23 maj 22:42
kylo1303: Maslanek No na dobra sprawe to nie trzeba bylo zamieniac akurat tangensa, glownie
chodzilo ze sprowadzic do sinusow/cosinusow kata 15o a potem do 30.
24 maj 00:06