wielomiany
andrzej: Oblicz parametry a i b jeżeli wielomian W(x)=x
3−(a+b)x
2−(a−b)x+3 jest podzielny przez (x−1) i
(x−3)

kompletnie nei wiem jak to zrobic, od czego zaczac itd?
23 maj 20:36
andrzej: jakies wskazowki chociaz? rozwiazc moge sam tylko musze wiedziec jak
23 maj 20:52
123: Jeśli wielomian W(x) jest podzielny przez dwumian (x − a), to W(a) = 0. Więc w twoim przypadku:
Wielomian: W(x) = x
3 − (a + b)x
2 − (a − b)x + 3
Jest podzielny przez: (x − 1) i (x − 3)
Zatem:
W(1) = 0 ⇒ 1
3 − (a + b)*1
2 − (a − b)*1 + 3 = 0 ⇒ 1 − a − b − a + b + 3 = 0
⇒ 4 − 2a = 0 ⇒ 2a = 4 ⇒ a = 2
W(3) = 0 ⇒ 3
3 − (a + b)*3
2 − (a − b)*3 + 3 = 0 ⇒ 27 − 9a − 9b − 3a + 3b + 3 = 0
⇒ 30 − 6b − 12a = 0 ⇒ 5 − b − 2a = 0 ⇒ 5 − b − 2*2 = 0 ⇒ 5 − b − 4 = 0 ⇒ − b + 1 = 0 ⇒ b = 1
23 maj 20:59
andrzej: DZIEKUJE BARDZO!

juz rozumiem!
23 maj 21:06