wykaż, że granica nie istnieje
ewu:
chce wykorzystać def. Heinego, ale napotkałam problem: co zrobić z mianownikiem? bo wychodzi 0,
to znaczy że coś się dzieje

a tak na poważnie, próbuje rozpisać lewostronna i prawostronna granice tylko nie wiem co z
mianowkiem zrobić, jakieś wskazówki?
23 maj 20:34
ZKS:
Dla x → 1+ mianownik dąży do 0+ natomiast dla x → 1− mianownik dąży do 0−. Granica
prawostronna i lewostronna są inne więc granica w tym punkcie nie istnieje.
23 maj 20:45
aaa: ZKS − na jakim poziomie edukacji jesteś? xD
23 maj 20:51
ewu: ok, a co jesli mam:
?
23 maj 20:51
kylo1303: Tu chyba mozna podobnie, w zaleznosci od tego z ktorej strony dązy x to mamy albo na
plusie albo na minusie.
23 maj 20:56
ZKS:
aaa jestem na słabym poziomie.

|x − 2| dla x ≥ 2 jest x − 2 dla x < 2 jest −x + 2
| | (x − 2) * |x − 3| | | |x − 3| | | 1 | |
limx → 2+ |
| = limx → 2+ |
| = |
| |
| | (x + 2)(x − 2) | | x + 2 | | 4 | |
| | −(x − 2) * |x − 3| | | −|x − 3| | | 1 | |
limx → 2− |
| = limx → 2− |
| = − |
| |
| | (x + 2)(x − 2) | | x + 2 | | 4 | |
23 maj 21:01