dziedzina, parametr m
Asia: f(x) = √(m − 2)x2 + (m − 2)x + 1 Dla jakich wartości parametru m jej dziedziną jest zbiór
liczb rzeczywistych?
wiem, ze to co pod pierwiastkiem musi byc ≥ 0, pozniej obilczam Δm ale nie wiem co dalej
23 maj 20:32
ZKS:
1o a = 0
2o a > 0 ∧ Δ ≤ 0
23 maj 20:39
picia:
to jakie musi byc a i Δ zeby rozwiazaniem bylo ≥0?
23 maj 20:40
Asia: chyba nie rozumiem tych założeń

zatrzymalam sie na tym ze pod pierwiastkiem nie moze byc
liczba ujemna wiec dlatego to ≥0
23 maj 20:51
kylo1303: Cale wyrazenie pod pierwiastkiem musi byc wieksze lub rowne 0. W tym przypadku mozna to
osiagnac na dwa sposoby:
1. Funkcja liniowa stala (rownolegla do osi OX) ktorej wartosc jest zawsze wieksza (lub rowna)
od 0.
2. Funkcja kwadratowa, gdzie caly wykres musi byc ponad osia OX.
23 maj 20:53
Asia: chyba nie rozumiem tych założeń

zatrzymalam sie na tym ze pod pierwiastkiem nie moze byc
liczba ujemna wiec dlatego to ≥0
23 maj 20:54
picia:
gdy a=0 czyli m=2 to wychodzi 1 czyli ok
dla a>0 i Δ≤0 to parabola ramionami do gory i jest tylko 1 msc zerowe.
23 maj 20:55
Asia: juz czaje i wynik sie zgadza m∊<2;6> dziekować
23 maj 21:01