trygonometria
luis: Przedstaw w postaci iloczynu czynników
sinα + sin 2α + sin 3α =
Wiem tlyko ż enależy połączyć sinα i sin 3α reszta już mi nie idzie...:(
23 maj 20:28
Maslanek: sina + 2sina cosa + 3sina − 4sin3a = ...
23 maj 20:30
POKÓJ: sinα + sin3α = ...
skorzystaj ze wzoru na sumę sinusów.
23 maj 20:32
luis: a można jednak prosić tym psoosbem który podałem ?
23 maj 20:32
POKÓJ: Poszukaj wzoru. Podąłem ci już nawet nazwę .
23 maj 20:33
luis: ok, dizeki piękne. Ale napisałem że to już wiem, nie wiem co potem, jak to sprowadzić do
ostatecznego wyniku żeby był iloczyn a nie suma.
23 maj 20:35
POKÓJ: no to napisz co ci wyszło i zobaczymy
23 maj 20:36
luis: 2 sin (a+3a/2) cos (a−3a/2) + sin 2a
= 2 sin 2acos(−a) + 2 sin a/2 cos a/2
dobrze to robię?
23 maj 20:38
kylo1303: POKÓJ Tak trzymaj
23 maj 20:39
luis: Seiro nie ogarniam tego max, nie było mnie na 15 lekcjach z trygonometrii i nie wiem co isę
dizeje ;<
23 maj 20:39
kylo1303: Zle zastosowales wzor na "sin2a"
23 maj 20:40
kylo1303: Zle zastosowales wzor na "sin2a"
23 maj 20:40
POKÓJ: ale po co stosowac wzór na sin2x

mamy :
2sin2xcosx + sin2x
wyciągamy sin2x i kończymy zadanie.
23 maj 20:41
luis: oooooo

Teraz rozumiem, dizeki

Jeszcz epewnie coś tu umieszczę dizisaj
23 maj 20:43