Pomóżcie proszę.
Letty: Wykaż że:
| | α−β | |
(cosα − cosβ)2 + (sinα − sinβ)2 = 4sin2 |
| |
| | 2 | |
23 maj 19:32
Basia:
cosx − cosy = −2sinx+y2*sinx−y2
sinx − siny = 2cosx+y2*sinx−y2
wykorzystaj te wzory; podstaw i licz
23 maj 19:44
Eta:
2/ sposób:
cos
x−2cosxcosy+cos
2y +sin
2x−2sinxsiny+sin
2y= 2−2(cosxcosy+sinxsiny)
= 2(1− cos(x−y) ) wykorzystuję wzory: cosx*cosy+sinx*siny= cos(x−y)
| | x−y | |
L= 2*2cos2 |
| =.......... |
| | 2 | |
L=P
23 maj 19:52
Letty: | | (α−β)2 | | (α+β)2 | | (α−β)2 | | (α+β)2 | |
= 4sin2 |
| sin2 |
| + 4sin2 |
| cos2 |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Tak ma być

i nie wiem czy teraz to w nawiasie podnosić do kwadratu?
23 maj 19:53
ZKS:
Przecież to jest argument funkcji więc go do kwadratu nie podnosisz.
To tak samo jak (sin(x))2 = sin2(x) a nie (sin(x))2 ≠ sin2(x2).
23 maj 19:56
Basia:
żle;
=4sin2(x+y2)*sin2(x−y2)+4cos2(x+y2)*sin2(x−y2) =
4sin2(x−y2)*[ sin2(x+y2)+cos2(x+y2) ] =
4sin2(x−y2)*1 = 4sin2(x−y2)
23 maj 19:57