Zadania f.kwadratowa do oceny
Potrzebujący: Hej zrobiłem dwa zadania które potrzebuję na jutro , chciałbym abyście je sprawdzili czy dobrze
zrobiłem.
Rozwiąż równanie:
x
2+4|x|−5=0
1. x∊(−
∞,0)
x
2−4x−5=0
Δ=16−4*(−5)
=16+30=36
√Δ = 6
2. x∊<0,
∞)
x
2+4x−5=0
Δ=16−4*1*(−5)
=36
√Δ=6
x∊<−1,1>
Zad 2
Rozwiąż nierówność :
x
2−2x−6|x−1|+6>0
| | ⎧ | x−1, x−1≥0, x≥1 | |
| |x−1| | ⎩ | −x+1, x−1<0,x<1 |
|
1. x∊(−
∞,1)
x
2−2x−6−x+1+6>0
x
2−3x+1
Δ=9−4*1
√Δ =
√5
2. x∊<1,
∞)
x
2−2x−6+x−1+6>0
x
2−x−1>0
Δ=1−4*1*(−1)
Δ=1+4=5
√Δ =
√5
x∊<3−
√5/2 , 1+
√5/2>
23 maj 19:24
kejti: jest ok
23 maj 19:24
picia:
mam pytanie to zad1. czy rozwiazaniem jest przedzial <−1;1> ? bo gdy podstawiam 0 to rownanie
jest sprzeczne.
23 maj 19:31
Potrzebujący: tak ,rozwiązaniem jest przedział od −1 do 1 , skoro sprzeczne to w czym jest błąd ?
23 maj 19:32
picia:
nie cierpie wartosci bezwzglednej.ale moim zdaniem skoro to rownanie to rozwiazaniem bedzie 1
oraz −1.
23 maj 19:43
kylo1303: Oczywiscie picia ma racje. W zadaniu pierwszym masz rownosc wiec odpowiedz to 1 i −1 a
nie przedzial pomiedzy nimi.
23 maj 20:38