rozkład
Ania: Jak rozłożyć na czynniki x4+x2+1
26 kwi 20:34
dyill: wstaw za x kwadrat niewiadoma pomoconicza t, t∈R
26 kwi 20:37
dyill: rozwiazujesz rownanie kwadratowe, i pierwiastki co ci wyjda przyrownaj do x kwadrat i
masz odp
26 kwi 20:38
dyill: no a potem do postaci iloczynowej oczwiscie i juz masz rozlozone
26 kwi 20:40
Jacek Karaśkiewicz:
Ponieważ ten wielomian nie ma pierwiastków rzeczywistych, więc da się go rozłożyć tylko
do iloczynu trójmianów kwadratowych (oczywiście ma pierwiastki zespolone, ale rozumiem,
że chodzi tu o pierwiastki rzeczywiste).
Tak więc musi być (a
0x
2 + a
1x + a
2)(b
0x
2 + b
1x + b
2) = x
4 + x
2 + 1
I to musi być równość tożsamościowa.
Ponieważ można otrzymać wiele równorzędnych takich rozkładów, więc
ustalmy a
0 = b
0 = 1.
Wtedy szukamy dostajemy równanie:
x
4 + (b
1 + a
1)x
3 + (b
2 + a
2 + a
1b
1)x
2 +
+ (a
1b
2 + a
2b
1)x + a
2b
2 = x
4 + x
2 + 1
Otrzymujemy układ równań:
(1) b
1 + a
1 = 0
(2) b
2 + a
2 + a
1b
1 = 1
(3) a
1b
2 + a
2b
1 = 0
(4) a
2b
2 = 1
(1) a
1 = −b
1
Rozwiązanie: b
1 = 1, b
2 = 1, a
1 = −1, a
2 = 1
Czyli mamy rozkład x
4 + x
2 + 1 = (x
2 − x + 1)(x
2 + x + 1)
26 kwi 21:02
magda: jacek pomozesz w moim zadaniu?
26 kwi 21:05
Klara: Witam

Mozna prościej:
x
4 +x
2 +1= x
4 +2x
2 +1 − x
2
=( x
2 +1)
2 − x
2 teraz z róznicy kwadratów a
2 − b
2 = ( a−b)(a+b)
więc mamy ( x
2 +1 − x)( x
2 +1 +x) =
= ( x
2 −x +1)(x
2 +x +1)
26 kwi 21:19
Klara: 
i jak Jacek Karaśkiewicz? .... łatwiej tak ?
26 kwi 21:22
Jacek Karaśkiewicz:
Jasne, że łatwiej

Niestety, moja głowa w takich godzinach nie pracuje już najsprawniej
i wszystkie rozwiązania, które zamieszczam po 21 są dosyć "brutalne".
26 kwi 21:25
Klara:
26 kwi 21:43
Andzia: x2+x+1
7 sty 18:51