Rozwiaz nierownosci (wielomiany)
eddddi: Rozwiaz nierownosci (wielomiany)
2x4+9x3+9x2−3x−2 ≤ 0
zrobilam schematem hornera i mi wyszlo:
(2x3+5x2−x−1)(x+2)
no i nie wiem co dalej? a moze mialam to innym sposobem zrobic?
23 maj 19:21
eddddi: oczywiscie to co mi wyszlo ze schematu hornera jest ≤0
23 maj 19:22
Basia:
jedynymi pierwiastkami wymiernymi (jeżeli są) wielomianu
W(x) = 2x3+5x2−x−1
mogą być ±1 i ±12
sprawdź czy któryś pasuje
23 maj 19:26
eddddi: pasuje 12
i wychodzi 22+6x+2
czyli ogolnie ma byc:
(22+6x+2)(x+2)(x−12) ?
23 maj 19:34
eddddi: ?
23 maj 20:11
POKÓJ: policz deltę w drugim oraz nie gub x
23 maj 20:12
kylo1303: No to masz funkcje kwadratowa, policz delte. Jesli delta > 0 to dalej rozbij.
23 maj 20:12
eddddi: ale czy to wychodzi wynik
(22+6x+2)(x+2)(x−12)
czy bez tego (x+2) czyli:
(22+6x+2)(x−12)
?
23 maj 20:15
eddddi: że potem mam deltą zrobic to wiem
23 maj 20:15
POKÓJ: | | 1 | |
(2x2 + 6x + 2)(x− |
| )(x+2) |
| | 2 | |
rozbijaj dalej.
23 maj 20:17
eddddi: Δ=36−16
Δ=20?
23 maj 20:20
Maslanek: tak
23 maj 20:21
eddddi: i co dalej z ta delta? przeciez nie da sie spierwiastkowac 20
23 maj 20:24
Maslanek: √20 = 2√5
23 maj 20:25
POKÓJ: LOL
Każdą liczbę dodatnią da się spierwiastkować. Co najwyżej wynik nie będzie wymierny(czyt. ładny
dla większosci uczniów )
23 maj 20:35
eddddi: no wlasnie a ja mam problemy z tymi "nieladnymi"

dziekuje za pomoc
23 maj 21:07