Wykaż torżsamość funkcjii :
Anka ;*: Wykaż torżsamość funkcjii :
| | sin3x + cos3 | |
1. |
| = 1 − sinx * cosx |
| | sinx + cosx | |
2.sin
4x + cos
4x − sin
6x − cos
6x = sin
2x * cos
2x
23 maj 19:13
Anka ;*:
23 maj 20:02
Maslanek: 1. rozpisz ze wzoru skróconego mnożenia licznik
2. Pogrupuj wyrazy
23 maj 20:03
Eta:
1/ ze wzoru: a
3+b
3= (a+b)(a
2−ab+b
2)
| | (sinx+cosx)(sin2x−sinx*cosx+cos2x | |
L= |
| =......... dokończ |
| | sinx+cosx | |
2/ sin
4x(1−sin
2x) +cos
4x(1−cos
2x) = sin
4x*cos
2x +cos
4x*sin
2x=
= sin
2*cos
2x(sin
2x+cos
2x)=......
23 maj 20:05
Basia:
ad.1
zastosuj wzór na sumę sześcianów a3+b3 = (a+b)(a2−ab+b2)
ad.2
= sin4x(1−sin2x) + cos4x(1−cos2x) =
sin4x*cos2x + cos4x*sin2x =
sin2x*cos2x*(sin2x+cos2x) = .................. dokończ
23 maj 20:05