pochodna
tomek : Witam
mam do Was wielką prośbę, może mi ktoś obliczyć pochodną cząstkową po X i po Y z takich dwóch
przykładów
a) 2x
3y
3
b x
3+3y
2−51x−24y
jeśli ktoś zdecyduje mi pomóc, to bardzo prosze o rozpisanie tych przykładów krok po kroku, co
się mnoży dodaje itp. bo bardzo sie myle z tym
23 maj 19:03
Basia:
ale tu nie co rozpisywać
f(x,y) = 2x3y3
f'x = 2y3*(x3)' = 2y3*3x2 = 6x2y3
f'y = 2x3*(y3)' = 2x3*3y2 = 6x3y2
g(x,y) = x3+3y2−51x−24y
g'x = 3x2+0−51−0 = 3x2−51
g'y = 0+6y−0−24 = 6y−24
jeżeli czegoś nie rozumiesz pytaj
23 maj 19:09
tomek : A jesli mam takie zadanie
Wyzancz ekstremun funkcji
f(x,y) x
3+3y
2−51x−24y
to pochodna po
X wyniosła 3x
2+3y
2−51, zaś po
Y wyniosła 6yx −24
i teraz mam mentlik w głowie, bo to zadanie robiła Pani profesor


23 maj 19:31
23 maj 19:45
Basia:
nie; tutaj
f'x = 3x2−51
f'y = 6y − 24
jeżeli liczysz pochodną po x to y traktujesz jak liczbę (i odwrotnie)
teraz szukasz miejsc zerowych; czyli układ równań
3x2 − 51 = 0
6y − 24 = 0
x2 − 17 = 0
y − 4 = 0
x = √17 i y=4
lub
x = −√17 i y=4
masz dwa punkty stacjonarne A(−√17;4) B(√17;4)
teraz liczysz f"xx , f"xy; f"yx i f"yy
wyznacznik Hessego i jego wartość w punktach A; B
on wskaże czy tam jest ekstremum (>0 jest; <0 nie ma; =0 nie wiadomo)
23 maj 19:53
tomek : jak sie liczy ekstremum wiem, chciałem sie upewnić czy policzona pochodna cząstkowa Pani prof
jest źle obliczona,
Mam jeszcze jedną prośbe jeśli mam takie wyrażenie f(x,y)= cosxy
2
to pochodna po x będzie wynośić −siny
2

po y −2sinxy


już sam nie wiem
23 maj 20:04
Maslanek: Funkcja złożona:
23 maj 20:06
tomek : a jak to Maslanku obliczyłeś możesz mi to rozpisać


bardzo prosze
23 maj 20:07
Basia:
f(x,y) = cos(xy2)
f'x = [−sin(xy2)]*(xy2)'x=[−sin(xy2)]*y2 = −y2*sin(xy2)
f'y = [−sin(xy2)]*(xy2)'y= [−sin(xy2)]*2xy = −2xy*sin(xy2)
23 maj 20:08
Maslanek: f(g(x)) = f'(g(x) * g(x)'
Czyli liczymy pochodną cosinusa i mnożymy przez pochodną tego w sinusie.
23 maj 20:08
Maslanek: Takie iksiki, igreczki przy pochodnych pisze się, żeby wiedzieć co różniczkujemy? I to w pełni
poprawny zapis?
23 maj 20:10
Maslanek: Znaczy tego co w cosinusie oczywiście
23 maj 20:10
tomek : Dziękuje Wam, teraz rozumiem
23 maj 22:17