Podstawienie y'=u(y)
maciaz: Rozwiąż równanie różniczkowe: 2xy'y''=(y')2+1
No więc równania, w których brak jest zwykłych y−greków rozwiązuje się podstawieniem:
y'=u
y''=u'u
Wszystko pięknie tylko co z tym x−em na samym początku równania?
Ktoś pomoże/rozwiąże?
Z góry dzięki.
23 maj 18:40
Krzysiek: y'=u
y''=y'
wstaw i masz równanie o rozdzielonych zmiennych
23 maj 18:55
maciaz: Ehm, chyba nie rozumiem...
y''=y' znaczy się y''=u'*u tak?
| | dy | |
Jak podstawię, to w dalszym ciągu mam w równaniu x, |
| i u... 3 zmienne |
| | du | |
23 maj 19:03
Krzysiek: pomyłka, y''=u'
23 maj 19:04
ZKS:
y' = u ⇒ y'' = u'
| | dx | |
2xu'u = u2 + 1 / * |
| |
| | 2ux | |
| | u2 + 1 | | dx | | u | |
du = |
| * |
| / * |
| |
| | u | | 2x | | u2 + 1 | |
| | u | | 1 | | dx | |
∫ |
| du = |
| ∫ |
| |
| | u2 + 1 | | 2 | | x | |
| 1 | | 1 | |
| ln|u2 + 1| = |
| ln|x| + C1 |
| 2 | | 2 | |
u
2 + 1 = C * x
y'
2 = C * x − 1
y' = ±
√C * x − 1
| | 2 | |
y = ± |
| (Cx − 1)3/2 + D |
| | 3C | |
23 maj 20:37