Funkcja logarytmiczna
Makumba : Dziedzine mam do wzynaczenia pare troszke cięższych przykładów, oto i one :
a) f(x) = logx2+4x−5 (2x+4) x2+4x−5 to podstawa logarytmu
b) f(x) = log √x (6+x−x2) x to podstawa logarytmu
c) f(x) = log √2x−1 √1−x √2x −1 to podstawa logarytmu
23 maj 18:39
Makumba : Help..
23 maj 18:52
Maslanek: podstawa>0≠1
liczba logarytmowana>0
dodatkowe założenia: pierwiastki>0, mianowniki≠0
23 maj 18:53
Makumba : b) To z liczby logarytmowanej 6 + x − x2 > 0 x1 = 3 , x2= −2
A to z podstawy
x > 0
x ≠ 1
Czyli ogólne jakie rozwiązanie, a może coś źle ?
23 maj 19:00
Makumba : 
No weźcie pomóżcie jak możecie ......... U mnie w książce do podpunktu b jest wynik od 0 do
3 oprócz 1, dlaczego ?
23 maj 19:12
picia: bo czesc wspolna wszystkiego
23 maj 19:20
Makumba : No raczej nie widze tu części wspólnej ....
Z liczby logarytmowanej x ∊ ( −∞ ; −2) u (3 ; +∞)
Z podstawy logarytmu x∊ ( 0 ; +∞) oprócz 1
To gdzie tu od 0 do 3 ? Raczej tylko od 3 do plus nieskończoności. Jak się myle wybaczcie.
23 maj 19:27
picia:
Z liczby logarytmowanej wychodzi x ∊ (−2;3)
23 maj 19:29
Makumba : Kur,,,,, Dopiero teraz ogarnąłem że ramiona skierowane w dół nie do góry.....
23 maj 19:33
picia:
23 maj 19:33
Makumba : Chodzi mi o jeszcze przykład c.
1. √1−x > 0
2. √2x−1 > 0
3. √2x−1 ≠ 1
Nie wiem jak te warunki obliczyć
23 maj 19:38
Maslanek: Podnieść do kwadratu. Obie strony są nieujemne.
23 maj 19:39
picia:
rozwiazujesz liczbe pod pierwiastkiem. czyli 1−x>0, 2x−1>0 i 2x−1≠1. i czesc wspolna.
23 maj 19:41