PROSZE O POMOC to wazne!
Claudia1310: 1. W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym wysokość wynosi 12cm. Oblicz objętość wiedząc, że
przekątna tego graniastosłupa jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30 stopni.
2. Oblicz pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego wiedząc, że
wszystkie krawędzie są tej samej długości 4cm.
3. Oblicz objętość graniastosłupa, który w podstawie ma romb o przekątnych 12 i 16 cm. Krótsza
przekątna tego graniastosłupa jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni.
4. W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna długości 6 cm nachylona jest do
płaszczyzny podstawy pod kątem alfa. Wiadomo, że sin alfa jest równy dwie dziesiąte
(ułamek)Oblicz wysokość tego graniastosłupa.
23 maj 18:38
dero2005:

h = 12 cm
V = a
2*h = 216*12 = 2592 cm
3
23 maj 21:29
dero2005:

a = 4
| | a2√3 | | a2 | |
Pc = |
| + 3a2 = |
| (√3 + 6) = |
| | 2 | | 2 | |
23 maj 21:41
dero2005:

d = 16
f = 12
h = f*
√3 = 12
√3
23 maj 22:19
dero2005:

D = 6
23 maj 22:26