wykonaj dzialanie na wielomianach- dobrze zrobione?
eddddi: dobrze obliczone?
W(x)=2x2−x+5
P(x)=x+3
Q(x)=x−1
P(x)*Q(x)+W(x)
(x+3)(2x−1)+(2x2−x+5)
2x2−x+6x−3+2x−x+5
2x2+6x+2
23 maj 18:18
eddddi: czy jesli usuwam tam nawias to powinnam zmienic znaki i powinno byc:
2x2−x+6x−3+2x+x−5?
23 maj 18:20
picia: raz masz x−1 a potem 2x−1.wiec w koncu jak?
23 maj 18:20
picia: jesli masz + przed nawiasem to nie zmieniasz znakow.ale masz i tak bledy.
23 maj 18:21
eddddi: 2x−1 tam ma byc
23 maj 18:23
picia:
2x2−x+6x−3+2x2−x+5
4x2+4x+2
23 maj 18:29
eddddi: dzieki!
23 maj 18:32
picia:
23 maj 19:08