Najmn. i najwięk. wartość funkcji
Diego662: Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x)= −x
2 + 3x −2 w przedziale <−2,2>.
Dziękuję
23 maj 17:54
23 maj 17:56
Mila: xw=U{−3}[−2}=1,5∊<−2,2>
f(1,5) wartość największa w tym przedziale, teraz policz wartości na końcach przedziału
23 maj 19:09
Diego662: Mi wyszło:
f max (2) = 0
f min (−2) = −12
27 maj 14:11
Mila: a<0 zatem wartość największa w wierzchołku paraboli
f(1,5)=0,25 − wartość największa
f (2) = 0
f(−2) = −12
−12<0
−12 wartość najmniejsza funkcji w przedziale <−2,2>
27 maj 16:46
Diego662: Zgadza się, mój błąd.
Obliczając xw zamiast 1,5 to nie wiedzieć czemu wyszło mi −1,5, a wtedy wychodziła inna liczba
niż 0,25. Dzięki
27 maj 21:46
Mila:
27 maj 21:50