Równania
Diego662: Rozwiąż:
a) (2x+1)
2 = (4x+5)
2
b) −
12x
2 + 3x + 8 ≥ 0
c) −4x
2 ≤ 12x
Z góry dziękuję
23 maj 17:53
picia:
c) −4x2−12x≤0 // : (−4)
x2+3x≥0
x(x+3)≥0
x=0 x= −3
x∊(−∞;−3>U<0;+∞)
23 maj 18:02
Diego662: Kiedy i dlaczego znak ≤ zmienia się na przeciwny tj ≥. Jaka jest tego zasada?
23 maj 19:46
Maslanek: Mnożenie przez liczbę ujemną
23 maj 19:47
Diego662: A gdzie w poniższym przykładzie następuje takowe mnożenie:
−4x2 ≤ 12x
−4x2 −12x ≥(?) 0
Została tu tylko przeniesiona niewiadoma z prawej na lewą stronę
23 maj 19:54
Maslanek: Nie

Tu zostawiamy znak przy odejmowaniu, dodawaniu.
Natomiast
picia zaraz dzieli liczbę przez −4 (mnoży przez −1/4). Wtedy zmieniamy znak.
23 maj 19:57
picia:
a gdzie tak zapisalem?
23 maj 19:58
Diego662: Hmm..
Czyli
−4x
2 − 12 ≤ 0
a
x
2 + 3x ≥ 0
23 maj 20:09
picia: jeju...
no tak przeciez dziele przez −4 to zmieniam wszystkie znaki i odwracam znak nierwonosci na
przeciwny.
23 maj 20:12
Diego662: thx
23 maj 20:17
picia:
23 maj 20:19