Funkcyja ;)
Sopelek : Dziedzina funkcji logarytmicznej
| | 1 | |
a) f(x) = log3(2x+3) czyli trzeba zrobić poprostu 2x+3>0 , x> −1 |
| |
| | 2 | |
| | 2 | |
b) f(x) = log |
| (x2 − 5x + 6 ) tak samo jak u góry x2 − 5x + 6 > 0, obliczam delte i |
| | 5 | |
miejsca zerowe ?
23 maj 17:39
picia: no
23 maj 17:42
Sopelek : aa

A takie coś :
| | 1 | |
f(x) = log |
| − 4x (2x2 − 3x +1) ? jak takie coś zrobić. jedna trzecia − 4x to jest |
| | 3 | |
podstawa tej potęgi
23 maj 17:45
Sopelek : i 2x
2 − 3x +1 > 0
i obliczy i tyle ?
23 maj 17:46
picia:
2x
2−3x+1>0
czesc wspolna
23 maj 17:48
Sopelek : dobra. Ej jeszcze jedna sprawa . Dotycząca tego podpunktu b)
x
2 − 5x +6 > 0
x
1 = −3
x
2 = 2
To rozwiązaniem są x∊(−
∞ ; −3) u (2 ; +
∞)
23 maj 17:50
picia: a skad −3?
23 maj 17:54
Sopelek : no a ile ?

aaa 2 i 3

sorry pomyłka czyli od minus nieskonczonosci do 2 i od 3 do plus nieskonczonosci,.
23 maj 17:59
picia: tak
23 maj 18:02
Sopelek : Jak narysować takie coś bo kurde proste pewnie ale no nie wiem

a) 2log
3 x to rysuje log
3 x a potem ?
23 maj 18:26