Wyznacz długości boków prostokąta
Diego662: Obwód prostokąta jest równy 8. Wyznacz długości jego boków tak, aby prostokąt miał jak
najkrótszą przekątną.
23 maj 17:16
wmboczek: a+b=4
a2+b2=a2+(4−a)2 i szukamy wierzchołka paraboli
23 maj 17:20
Diego662: Można jaśniej?
p=−(4−a)2a (?)
q=−Δ4a
Co z deltą?
23 maj 17:29
Diego662: Δ= (4−a)2 − 4ac
Δ= 16−8a−a2 ?
23 maj 17:31
Diego662: up
23 maj 19:46
Maslanek: Właściwie to:
d=f(a)=
√a2+(4−a)2 =
√a2+16−8a+a2 =
√2a2−8a+16
| | 8 | |
Wyrażenie pod pierwiastkiem jest najmniejsze dla aw, więc aw= |
| = 2. |
| | 4 | |
Wtedy f(a)=
√8=2
√2.
23 maj 19:50
Diego662: co to jest za funkcja? skoro potrzebne są tu długości boków
23 maj 22:02
Diego662: up
23 maj 22:39
Diego662: Skąd się wzięło to całe a
w?
23 maj 22:49
Mila: d
2=f(a)=2a
2−8a+16 z tw. Pitagorasa.
| | −b | |
Ta funkcja kwadratowa ma wartość najmniejszą w wierzchołku, czli xw= |
| =2 |
| | 2a | |
24 maj 16:08
Mila: aw=2 , czyli a=2 i b=2 (kwadrat)
d=2√2
24 maj 16:09
Diego662: Dzięki Ci bardzo

Już czaje
27 maj 21:54