a | b | ab−ac+ab−bc | 2ab − c(a+b) | ||||
+ | = | = | = | ||||
a−c | b−c | (a−c)(b−c) | (a−c)(b−c) |
2ab − 2c2 | 2(ab−c2) | 2(ab−c2) | ||||
= | = | = | = 2, Q.E.D. | |||
ab−ac−bc+c2 | ab−c(a+b)+c2 | ab−c2 |
a | b | c | ||||
1/ Mnożymy równość | + | + | =1 | |||
b+c | c+a | a+b |
a2 | ab | ac | ||||
+ | + | =a | ||||
b+c | c+a | a+b |
ab | b2 | bc | |||
+ | + | =b | |||
b+c | c+a | a+b |
ac | bc | c2 | |||
+ | + | =c | |||
b+c | c+a | a+b |
a2 | b2 | c2 | ac+ab | ab+bc | ac+bc | ||||||
+ | + | + | + | + | =a+b+c | ||||||
b+c | c+a | a+b | b+c | a+c | a+b |
a2 | b2 | c2 | a(b+c) | b(a+c) | c(a+b) | ||||||
+ | + | + | + | + | =a+b+c | ||||||
b+c | a+c | a+b | b+c | a+c | a+b |
a2 | b2 | c2 | |||
+ | + | +a+b+c=a+b+c | |||
b+c | a+c | a+b |
a2 | b2 | c2 | ||||
zatem: | + | + | = 0 | |||
b+c | a+c | a+b |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |